среда, 18. август 2010.

Великий успіх ТПУК «Коломийка»

Великий успіх ТПУК «Коломийка»
48 Фестиваль музики дітей Воєводини
Кожного року у всіх опщинах Воєводини відбуваються огляди дитячих фольклорних ансамблів, з котрих ті кращі ансамблі пропускаються на Регіональні огляди регіонів Автономного краю Воєводина: Срем, Банат і Бачка. Найкращі з тих оглядів посилаються на Крайовий огляд дитячих фольклорних ансамблів, який цього року відбувся у м. Новий Бечей, 10 травня під назвою «48 Фестиваль музики дітей Воєводини».
Товариство плекання української культури «Коломийка» кожного року приготовляється для тих оглядів дуже серйозно і завжди існувало бажання осягти чим кращі успіхи на них і пройти чим далі, до Регіонального, Крайового і Державного оглядів.
Цього року ТПУК «Коломийка» святкує ३०-у річницю від свого заснування і так сталося, що цього року здійснено велекий успіх, який був бажаний протягом багатьох років, взяти участь на Крайовму огляді фольклору.
Мистецький керівник і хореограф фольклорного ансамблю «Коломийка» вже роками пожертовно працює з фольклорними ансамблями «Коломийка» і показалося, що цього року зробив добрий крок- вибрав добру хореографію «Чабанські гри», яка вже кілька років крутиться по фестивалях і оглядах і приготовив її зі старшим дитячим складом фольклорного ансамблю.
Ця хореографія, фольклорний ансамбль діставали позитивні і похвальні оцінки на Опщинському і Регіональному оглядах, так що зовсім заслужено отремане право виступити на Крайовому огляді фольклору. У товаристві «Коломийка» через це були дуже щасливими, бо такий успіх був бажаний вже роками тим більше, що він не може бути осягнутий без великого бажання а ще більше без серйозної праці.
«48 Фесиваль музики дітей Воєводини» тобто Крайовий огляд дитячих фольклорних ансамблів Воєводини цого року відбувся у м. Новий Бечей, був дуже добре організований а у своєму складі мав більше маніфестацій: Концерт оркестрів, концерт хорів, концерт фольклору –молодші і концерт фольклору старші діти. Нас цікавив найбільше цей останій концерт, бо на ньому брав участь і фолклорний ансамбль товариства «Коломийка». Крім нашого асамблю на тому концерті брало участь іще 16 ансамблів.
Того дня зібралися коломийчани їхати до Нового Бечею, у всіх відчувалося, що для них це великий день, були видно що пишаються своїм успіхом а з другого боку серйозність, бо той успіх не сміється зіпсути. А навпаки, що журі не погрішив, що пропустив їх на таке високе змагання. У гарному місті Новий Бечей їх добре дочекали а далі йшло все як по нитці. Дім культури Нового Бечею справді гарний будинок, концертний зал також гарний і простора сцена. Ми вже раніше бували на ріжніх оглядах, але цей окремий в тім, що такого доброго рівня ми ще не бачили. 17 ансамблів представили свої гореографії дуже вміло, всі ансамблі чисельні з добрими оркестрами. Справді було дуже приємно дивитися на ці діти, які полюбили фольклор і на той спосіб піднесли рівень свого виховання і культури.
Асамблів і їхні виступи, як і костюми, поведінку на сцені і музичний супровод оцінював журі у складі: Мілан Огнєнович-хореограф, Слободанка Рац-хореограф, проф.др. Ніце Фраціле-етномузиколог і мр.Ясна Бєладінович-етнолог. Цей журі висловив гратулювання всім учасникам на якісному виступі і пояснив, що всі ансамдлі заслужили золоті і срібні грамоти. Товариство «Коломийка» отримало срібну грамоту а її виступ рангується у ранзі другого місця.
По перший раз сталося, щоб один фольклорний ансамбль з Сремської Митровиці добився такого великого успіху, а це Товариство плекання української культури «Коломийка». Пройти на Державний огляд було б у цому разі занадто великий успіх, а щоб це у майбутньості здійснилося, потрібна ще більша підтримка опщтини Сремської Митровиці і інституцій культури міста.
Успіх, який роками був бажаний, здійснився через пожертовну працю мисецького керівника Миколи Ляхович, через підтримку його праці у самому товаристві, у місті Сремська Митровица, інституції культури міста і Національної Ради Українців Сербії. Всім дякуємо а Миколі Ляховичу і його танцюристам гратулюємо зі щирого серця!!!

Нема коментара:

Постави коментар