понедељак, 9. август 2010.

2008 рік - Вшанування пам’яті Тараса Шевченка

Вшанування пам’яті Тараса Шевченка

Товариство плекання української культури ″Коломийка″ з Сремської Митровиці цього року трохи інакше справило ″Шевченківський вечір″. До організації прилучилася і Філія Товариства української мови, літератури і культури ″Просвіта″ в Сремській Митровиці. Цього разу ідея була зробити літературний вечір у читальні міської бібліотеки, де і звичайно у нашому місті робляться такі вечора і презентації літературних творів.
Носіями і головними у підготовці цього літературного вечора були Славка і Фетько Канюги. Вони до того прилучили учнів уроків української мови, підбирали вірші для деклямування і надглядали як вони приготовляються. Фетько і сам вибрав собі одного вірша і продиклямував його так, як він то уміє і вже роками доказує.
Того четверга о 19 годині вечером, 20 березня, у читальні, яка і так невеличка було поповнині усі місця, а не знати кого було більше, чи глядачів, чи учасників. Вечір почався привітом глядачів і гостей, а це зробили Фетько Канюга і Олександра Ляхович. Зараз по тім зазвучала мелодія ″Реве а стогне Дніпр широкий″ у виконані інструментального дуету Олександра Ляховича на гітарі і Олександри Сем’янів на флейті. Про життя і творчість Тараса Шевченка на переміну говорили конферасісти, а далі змінювалися чи деклямації, чи пісні старшої групи співаків, чи дівочої вокальної групи. Чулися дклямації у виконанні: ″Катарина″ Олександра Ляховича і Николи Мороза; ″Думка (Нащо мені чорні брови)″ Снежани Йосіпович; ″Тарасова ніч″ Івана Хрецишина; ″Господь Бог лихих карає″ Фетька Канюги; ″Дівичії очі″ Аніти Ляхович; ″Сова″ Касії Кравець; ″Думка (Вітре буйний, вітре буйний)″ Катарини Канюга і ″Сонце гріє, вітер віє″ Олександре Сем’янів. Між деклямаціями вокальна група виконала три пісні: ″По діброві вітер виє″, ″Бандуристе, орле сизий″ і ″ Утоптала стижечку″. Старша група співаків джерельних пісень виконала пісню ″Така її доля″. Дівочу вокальну групу приготовляв Микола Ляхович, а старшу групу співаків Петро Ляхович, який і супроводжав її з акордеоном.
По закінченні програми усі учасники і гості запрошені до приміщення товариства ″Коломийка″, ди продовжилося спілкування і розмінювання враження від виступу, бо декому цього разу було перший раз виступити перед глядачами. Ті що вже мають досвід у виступах хвалили початківців і додавали їм охоти і далі продожити свою активність до наступних виступів.
Найприємніші хвилини є коли виступ успішно закінчиться і коли приходить до опускання напруження, а так було і цього разу. У ″Коломийці″ вже увійшло до практики кожний раз по виступі поспілкувати у своєму приміщенні і на такий спосіб обговорити враження доки ще свіжі і зібрати сили для нових успіхів.

1 коментар:

  1. А у Кіровограді вшанували пам"ять Тараса Шевченка по іншому. Можна прочитати тут http://frontzmin.kr.ua/

    ОдговориИзбриши