недеља, 25. март 2012.

Шевченківський вечір у Сремській Митровиці


     Товариство плекання української культури «Коломийка» вже роками організовує культурні заходи в честь найбільшого українського поета і пророка Тараса Грегоровича Шевченка. Цього року «Шевченківський вечір» відбувся 25 березня у читальні Міської бібліотеки ім. Глігоріє Возаревич. Це приміщення не дуже велике але своїм амбієнтом доповнювало цей культурний вечір, на якому розказувалося про життя і великі діла поета Тараса Шевченка, читалися його вірші і співалися пісні на його слова.

     Присутніх глядачів і гостей привітали видучі Фетко Канюга та Стефан Сем’янів. 

З значними гостями був і заступник мера Сремської Митровиці Срдян Козліна. Фетко і Стефан прочитали двомовно обсяжну біографію з життя Тараса Шевченка а тоді перейшлося на виконання приготовленої програми: 

Дитяча співоча група виконала пісню «Утоптала стижечку», а далі всі діти поодиноко читали вірші: Ніколіна Жіванович – «Сонце гріє, вітер віє»; Бояна Лещук – «І барвінком і рутою»; Ніколіна Налесник – «Стала весна»; Северин Воротняк – «Вітер з гаєм розмовляє»; Анастазія Лотоцька – «Породила мати сина»; Марія Ляхович – «Сонце заходить, гори чорніють» ті всі разом іще заспівали пісню «По діброві вітер виє». Виконання дітей завжди викликає у гладачів окреме почуття і тому щидро нагороджують їх оплесками.
      І старші виконавці старалися добре виконати свої точки: Фетько Канюга у мистецькому надхненні прочитав поему «Катарина»;

 дует Наталія Воротняк і Таня Курман у супроводі Мішаної співочої групи заспівали пісню «Вітре буйний»; 

Соня Мілошевич прочитала вірш сербською мовою «Сунце пада на тамну гору»; 

дует Ганя Шевчук і Петро Ляхович заспівали пісню «Летить галка через балку»; 

Наталія Воротняк прочитала поему «Пророк»; 

Чоловіча співоча група заспівала пісню «Бандуристе, орле сизий»; 

Співоча група джерельних пісень заспівала пісню «Така її доля»; 

Стефан Сем’янів прочитав «Три шляхи»; Мішана співоча група заспівала пісню «Реве та стогне Дніпр широкий». На кінці Фетко Канюга і Стефан Сем’янів прчитали двомовно «Заповіт» і з тим подякували учасникам та гостям на присутності і прикрасній програмі. Головними організаторами були учителька української мови Славка Канюга і декляматор Фетко Канюга. Дитячу співочу групу приготовляв Стефан Сем’янів, Мішану і Чоловічу групу Богдан Лукач а Співочу групу джерельних пісень Петро Ляхович. Всіх виконавців з акордионом супроводжував Стефан Сем’янів.

     По закінченні програми всі охочі члени пішли до приміщення «Коломийки» і тут прийняли гостей і почастували їх з тим, що мали. Це була добра нагода пригадати керівникам міста Сремська Митровиця, що таке успішне товариство, яким є «Коломийка» потребує мати більше приміщення, і тільке так добре працюючи може очікувати, що його і отримає.

Нема коментара:

Постави коментар