понедељак, 15. новембар 2010.

120 річниця від переселення

120 років від переселення

     Товариство української мови, літератури і культури «Просвіта» з Нового Саду відзначало 20 річницю від засновання а самим тим заходом візначилася і 120 річниця від переселення українців на ці простори Боснії а пізніше і Сербії.
Видучі: Олена Кузьма і Младен Ворінський 
     У суботу, 14 листопада у Новому Саді зійшлася українська еліта з цілого світу: голова Світського Конґресу Українців, Голова Європейського Конґресу Українців, представники українських громад Румунії, Угорщини, Хорватії, Боснії і Герцеговини і Сербії. Були присутніми і представники Посольства України з Білгороду і представники всіх културно-мистецько-просвітних товариств, представники Національних рад інших національних меншин і предсавники міського і крайового урядів.
     Відзначення почалося святковою академією, на якій всі значні гості говорили про переселення українців з України до Боснії, їхнє пізніше життя і переживання протягом 120 років а також вітали Товариство «Просвіта» з 20-річним ювілеєм.
УКМТ "Кобзар"
     Святкування звеличалося і святковим концертом всіх культурно-мистецьких товариств з території Воєводини. Взяли участь КМТ ім. Івана Сенюка з Кули, КПТ «Карпати» з Вербасу, УКМТ «Кобзар» з Нового Саду, КМТ «Калина» з Інджії та ТПУК «Коломийка» з Сремської Митровиці. Всі ці товариства виконали по кілька найкращих точок зі свого репертоару. У більшій частині це були пісні а «Карпати» виконали один танець і «Коломийка» два.
ТПУК "Коломийка" і танець "Аркан"
     «Коломийка» виконала танці «Аркан» і «Гопак» і показали присутнім гостям, що у нас серйозно працюється на збиреженні української культури.
     Святкування продовжилося закускою у тому самому залі спілкуванням старих знайомих, нав’язування контактів з новими однодумцями а все це прикрасила українська музика з піснями і танцями. 

ТПУК "Коломийка" і танець "Гопак"

Нема коментара:

Постави коментар