субота, 18. децембар 2010.

Відбувся Річний концерт ТПУК "Коломийка"

Різноманітність на високому рівні
"Привітний танець"


     Цього року Річний концерт Товариства плекання української культури «Коломийка» організовано досить пізно, на передодні св. Миколая, 18 грудня. Того дня була досить сильна зима, так що навіть не хотілося виходити з дому. Але це для товариства «Коломийка» великий день, важний по тім, що на тому концерті має представитися всі найкращі досягнення в минаючому році.
     Всі секції зібралися на час, члени гарно прибралися і ніхто дуже не зважав уваги на зиму. На щастя і глядачі відгукнулися у гарному числі так що амбієнт був зовсім приємний.
     Річний концерт відбувався у театрі ім. Добріца Мілутінович, де і учасники і глядачі добре почувалися. Концерт розпочався «Привітним танцем». Жіноча частина мішаної вокальної групи заспівали пісню «Зелене є жито, зелене» а дівчата танцювали відповідний танець з жминями жита в руках. Одна з дівчат поклала коровай перед глядачів на кінець сцени.
Танцюють наймолодші: "Треба трохи погуляти"
     Видучі привітали глядачів і всіх гостей, представників інших товариств і представників міських інституцій культури. З окремим наголосом привітані члени КПТ «Україна» з Славонського Броду (Хорватія). Вони відгукнулися на запрошення керівництва "Коломийки" взяти участь у програмі.
Вокальна група джерельних пісень
Дівчата танцюють "Метелицю"
     За тими привітами на сцену вийшли наймолодші члени. Це група дітей, які навчаються факультативно української мови коло учительки Славка Канюга. Вона їх крім мови навчає і українських пісень і перших кроків українсчьких танців. Вони виконали пісню-танець «Треба трохи погуляти» і розігріли долоні глядачам. За ними на сцену вийшли найстарші члени, вокальна група джерельних пісень, яка триває постійно з самого засновання «Коломийки». Ця група постійно плекає українські традиційні пісні з просторів Боснії, які колись принесені з Галичини а диякі і настали у цьому періоді. Під керівництвом і супроводом на акордионі Петра Ляховича і Влади Дереня на гитарі заспівали пісню «Ой, за гаєм, гаєм».
Співають дівчата КПТ "Україна" з Славонського Броду 
     За цією жартівливою піснею на сцену вийшли дівчата і затанцювали танець «Метелиця». Дівчати ніби сніжинки летіли по сцені.
     Гості з Славонського Броду представилися піснею «Садочок» і танцем «Подільська полька».
     Коло виступу Мішаної вокальної групи відчувся великий поступ вперд. Вона виконуючи пісню «Ой, чий то кінь стоїть» справді звучала гарно. Тою групою керує Богдан Лукач а помагають акордионісти Стефан і Ярослав Сем’янів.
     Хлопці-танцюристи затанцювали старий і знаний козацький танець «Повзунець». Вони розвенині довгорічним танцюванням виглядали як справжні козаки зі своєми впевниними рухами.
     Вокальна група джерельних пісень іще раз вийшла на сцену і заспівала пісню «З гори високої явір похилився».
Мішана вокальна група "Коломийки"
     Молода солістка Аня Лещук заспівала пісню «Ой, у гаю при Дунаю». Ця дівчина прилучилася до «Коломийки» перед Фестивалем «Калина», де також брала участь на конкурсі української пісні у дитячій категорії і виборола друге місце.
     Український танець «Чабанські ігри» виконав танцювальний ансамбль «Коломийки». Танцюристи вже так добре заволоділи технікою українських танців так що з великим досвідом і впевниністю володіють рухами на сцені. Своє уміння вдало переносить їм хореограф Микола Ляхович.
Хлопці танцюють "Повзунець"
     Мужчини з Мішаної вокальної групи вийшли на сцену як окремий чоловічий склад і заспівали пісню «Мав я раз дівчиноньку» а за ними дівчата з Славончського Броду затанцювали сучасний танець «На нашій Україні».
     Представлений іще один атрактивний український танець «Гуцулка» у виконанні досвідчених танцюристів «Коломийки».
     Вокальна група джерельних пісень закінчила свій виступ за цей раз піснею «Коло млина яворина».
     А тоді глядачам представився успішний вокальний соліст Іван Стефанюк, котрий вже отримував перше місце на конкурсі української пісні. Він заспівав пісню «Нехай роки пленуть».
Аня Лещук співає
     Один з найкращих танців, яких виконує «Коломийка» «Українська сюіта» знову розрадив глядачів і нагнав їх добре загріти долоні оплесками.
     На концерт сталося і щось цікаве. Рідко коли мали можливість у одному дні зійтися на одному місці п’ять акордионістів, які своєчасно були корепетиторами фольклорного ансамблю. Саша Юришич, Ярослав Сем’янів, Стефан Сем’янів, Дамір Буха і Слободан Ґреґус заграли кілька українських композицій. Цю добру нагоду використало керівництво товариство так що голова товариства Анна Ляхович наділила їх подяками. До того прилучилися і глядачі своїми оплесками і оваціями.
     Як вже йшлося про подяки то на цей раз вважалося потрібним наділити їх іще кількома членам. За велику поміч і підтримку а ще більше за конкретну ангажованіст у організації різніх маніфесиацій. Подяки отримали Іван Ворінський, Іван Ґреґус і Еміл Ляхович.
     Всі вони нагороджені і оплесками глядачів. Сталася іще одна несподіванка, окремо за Анну Ляхович. Перед глядачів вийшов Петро Ляхович і звирнувся до глядачів з поясненням, що за таким добре організованим товариством стоїть керівництво, на чолі якого голова. Тому що Анна Ляховіч вже два мандати успішно керує товариством, за котрий час товариство іще піднялося на вищий рівень і осягло дуже багато признань і брало участь на багато значних маніфестацій а навіть і саме такі організувало. Глядачі згодилися з Петром, що Анна справді заслужила цю подяку. Від імені всіх членів подяку їй передала Соня Мілошевич.
     Настрій вже був піднесений до висот але це ще не був кінець концерту. Мішана вокальна група заспівала пісню «Розпрягайте хлопці коні» а танцюристи виконали танець «Гопак».
     Танцюристи домовилися самі між собою, зорганізувалися і купили своєму хореографові Миколі Ляховичу подарунок, пляшку якогось напитку і виявили йому вдячність і любов за те, що він ними піклується і навчає гарних справ.
     Видучі попрощалися з глядачами до наступної нагоди а учасники концерту і гості продовжили спілкування у церковному залі грекокатолицької парафії.
"Чабанські ігри"
    Нікому вже не було зимно, коли вийшли на вулицю по закінченні концерту. Їх гріло щось з середини, що звичайно відчувають виконавці програми після успішного виступу.
     
     Так закінчений 31 рік активності «Коломийки». Перед «Коломийкою» тяжкий обов’язок отриматися на такому високому рівні а може навіть осягнути іще вищий.    


Чоловіча вокальна група
Танець "Гуцулка"
Іван Стефанюк співає
"Українська сюіта"
П'ять корипетиторів
"Гопак"
І на кінці спільна знимка

Нема коментара:

Постави коментар