четвртак, 22. јул 2010.

Монографія "Коломийки" - частина 9

ЮВІЛЕЙ - частина 9

Товариство "Коломийка" урочисто відзначило 25-річчя від заснування 21 до 26 червня 2004 року. Цілий цей тиждень був під знаком цього великого ювілею. В понеділок відкрито виставку мистецьких творів українських митців з України, Хорватії і Сербії в Музеї Срема, яку відкрила Зіна Сирова і представила митців уже відомого Віктора Зубка, молоду Жану Ерделі з Вінковців, яка Академію мистецтва кінчала в Києві. Тут експонувалися праці відомої Ніни Косарйової з України, яка займається мистецькою обробкою шкіри, та двоє молодих митців з Нового Саду Соня Ардан і Даниєл Бабич, та місцевий талант Дарко Ляхович. Виставка була доступна навідувачам до початку урочистого концерту в Театрі "Добріца Мілутінович". Аматори „Коломийки” програму до відкриття виставки а виконали кілька пісень. На закінченні програми виставку урочисто відкрив секретар КОС пан Зоран Мішчевич.
На початку урочистого концерту до присутних звернувся голова Товариства Петро Ляхович з короткою промовою:
"Шановні гості і глядачі, дорогі члени "Коломийки", ви котрі брали участь у її заснуванні вже давнього 1979 року і ви, котрі тепер знов, або перший раз взялися до її активності.
Минуло вже 25 років від того часу, коли перший раз зібралися молоді ентузіасти, щоб вирушити з мертвої точки і збудити діяльність на ниві розвитку власної національної культури. А після довшого часу, коли вона була наче приспана, бо до речі потреби за нею ніколи не зникали, ми знов взялися до її збудження й розвитку. А говоримо про українську культуру і про тих, які цю культуру плекають і шаноють.
Українці в більшості до Срему з Боснії переселилися після Другої світової війни передусім з економічних причин. Перша генерація переважно старалась пристосуватися до нових обставин, щоб створити умови для нормального життя. Для плекання власних національних традицій і культурних потреб не було часу ні умов. Але коли виросло нове покоління українців, яке тут народилося, в ньому збудилася потреба за плеканням своєї національної культури і збереженням краси національних традицій, бо українці належать до народів, які не так легко зрікаються своєї культури, де би не були, розсіяні по всьому світі.
Товариство з питань плекання української культури "Коломийка" реєстровано як Об'єднання громадян 2003 року, а в дійсності це ширший вид вже існуючого Танцювального гуртка "Коломийка", заснованого ще давного 1979 року. Такому, до речі новозаснованому товариству прийшлося виконати велике завдання: організувати 25-річчя від першого заснування.
Реєстрацією Товариство стало незалежно від інших закладів культури у місті, окремо щодо укладнення й засвоювання планів і програм діяльності, у знаходженні джерел фінансування та придбання потрібних обладнань для своєї праці. Із статусом товариства, воно має право брати участь на бюджетні оголошеня щодо розподілу фінансових засобів у місті, општині і АК Воєводині, вимагати й інші види допомоги, як наприклад наділення приміщення і користання приміщень інших міських закладів.
Троха грошей збереться оплачуванням членських внесків у Товаристві. В приготуванні до більших маніфестацій прийшлося шукати допомогу спонсорів, за що висловлена явно подяка.
Для омасовлення і розвитку Товариства, однак, найбільше причинилися наші люди. Так тати і мами не лиш приводили детей на репетиції, але і брали активну участь і забезпеченні строїв та інших потреб. До цього пречинився і "Вісник", як доцільний засіб інформування та афірмації діяльності.

УРОЧИСТИЙ КОНЦЕРТ

Як гостей на урочистому відзначенні 25-річчя "Коломийки"передусім треба згадати засновника і першого керівника Михайла Ляховича і його дружину Любку та всіх інших членів з часів початку її активності.
З општинських інституцій була присутна Зоріца Міщевич, завідуюча Відділу громадських діяльностей та її супруг Зоран, член Секретаріату Культурно-освітньої спілки, заступник голови СО пан Йован Дебеляк, пані Зоріца Ґашпар, директор закладу культури "Срем". Були присутні і представники Культурного центру "Сірміюмарт", хорватського Культурного центру "Срієм", угорського Культурного центру, представник РТВ "М" Жівко Попов і інші.
З українських організацій були присутні голова Української національної ради Василь Дацишин і секретар Євген Кулеба. Представники інших українських товариств не відгукнулись, як і представники Посольства України в СЧГ. Але були присутні парох нашої церкви о. Михайло Режак і о. Едвард Шпанович, парох Римокатолицької церкви в Сремській Митровиці. Урочистий концерт звеличали члени ансамблю "Бранко Радичевич", і танцювальна група Хорватського культурного центру. Жаль, що не були присутні декотрі колишні члени, окремо Надія Ляхович, Йосиф і Степан Сем'янів, Віра Писанюк, Любка Прікел та інші. Згадано і покійні Марію Ляхович, Марію Сем'янів, Івана Тарадайка, а окремо висловили жаль, що цей ювілей не дочекав наш довгорічний парох, людина окремо заслужна за відновлення діяльності "Коломийки", о. Стрефан Пітка.
Концерт почався танцем "Метелиця", якого виконали танцюристи "Коломийки", після чого програмові тексти читали Марія Канюга українською і Младен Воринський сербською мовою. Після цього група наших співаків виконала пісню "Там на горі крута вежа". І знов домашні танцюристи і танець "Повзунець", а потім пісню "Ой у гаю при Дунаю" співали дівчата. Гості, КОТ "Бранко Радичевич", виконали вінок сербських народних танців. Пісню "Гіля, гіля, сірі гуси" співали дует Соня Мороз і Петро Ляхович, після чого молодіжна група виконала "Гопака", хореографія Миколи Ляховича. Вокальна група джерельних народних пісень, якою керує П. Ляхович, заспівала пісні "Шумай, думай по долині" і "Цвіточки рум’яночки".
Щоб програма була різнородною постаралися і аматори Хорватського культурного центру виконанням танців з Срему. Після цього Теодор Канюга прочитав вірш "Під небом батьківщини" Миколи Тарновського, і під музичним супроводом Олександри Ляхович на флейті. І знов дует Мороз-Ляхович і пісня "Тихо над річкою". Легшу постановку "Гопака" виконали молодші танцюристи "Коломийки".
На закінченні вручено Подяки всім колишнім членам "Коломийки", які більше не активні, а вручали їх Михайло і Микола Ляхович. Подяки дістали:
Степан, Йосип, Аранка і Зеновій Сем`янів, Михайло, Любка (нар. Капроцька), Надя, Ана(нар. Чорна), Еміл, Борис і Віолета Ляхович, Віра Писанюк( нар. Капроцька), Любка Прікел, Любка Гемон, Надія Капроцька, Калач Есад, Лемал Драґан, Ферґер Слободан, Іван Воринський, Василь Стефанюк, Микола Воротняк, Ярослава Канюґа (Чорна), Татяна Марінкович, Єлисавета Воларевич, Таня Причепа (Ляхович), Микола Причепа, Ана Лукач (Душенко), Споменка Іґнич, Ольга і Іван Кривошия, Євгенія Крстич (Басищук), Соня Танасич, Душіца Стефанюк (Кравець), Оксана Фаркаш (Басищук), Ясна Папішта, Ґордана Мауна, Соня Мілошевич, Звонко Горбаль, Евіца Сокальська, Ярослава Чорна, Соня Вуєц, Весна Блаґоєвич, Олександра Закамарок (Ляхович), Маріяна Жіванович (Ляхович), Веріца Дронич (Капроцьа), Петро Душенко, Мая Овсік (Балацька), Таня, Соня і Петро Мадєровський, Ярослава і Петро Шевчук, Мирослав Челекетич, Петро Копистенський, Ярослав Налесник, Мирослав Ільчишин, Олена Павасович, Ядранка і Іванка Пешич, Властимір Бенчик, Ярослав і Надія Причепа, Ярослав Ребачук, Ярослав Ільчишин, Ігор Щюрк і Деян Тур.
Подяки вручено й інституціям культури, які допомогли приготуванні і організації цієї маніфестації, а це фірма "Зінмар", Музей Срема, заклад культури "Срем", ансамблю "Бранко Радичевич" та Хорватському культурному центру "Срієм"
Все ще активним членам "Коломийки" не вручено ці Подяки, бо вирішено, що це їм буде вручено при відзначенні наступного ювілею.
Спільна вечера після урочистого відзначення 25-річного ювілею "Коломийки" приготована для всіх учасників і гостей у готелі "Сірміюм" для 230 гостей. Вечеря почалася молитвою, в якій міський парох о. Михайло Режак поблагословив їжу і пиття. Під час вечері настрій був веселий, який потривав до пізної ночі. Присутних розважали і два оркестри гостюючих товариств, а багато колишніх членів пообіцяли, що знов стануть активними членами, або будуть помагати в межах своїх можливостей.

Нема коментара:

Постави коментар