петак, 23. јул 2010.

Монографія "Коломийки" - частина 6

ВІД ТАНЦЮВАЛЬНОГО ГУРТКА ДО ТОВАРИСТВА З ПИТАНЬ ПЛЕКАННЯ
УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ - частина 6

Від початку війни 1991 року та до 2003 року Коломийка боролась, щоби вижити. Кілька спроб відновити активність з минулих часів не дали бажаних результатів.Були випадки, що зберется гарне число і почнеться розмова про потребу оживання активності, в першу чергу задля себе, а й виступу на якомусь огляді, але все кінчалося без бажаного результату. Зрозуміло, що в умовах війни не було зовсім безпечно сходитися, але після 1995 року війна припинилась, але залишився присутний шовінізм і це була головна причина, чому не були умови для однонаціонального гуртування. Єдиний вид гуртування були зустрічі в церкві, а коли на храмі в Сремській Митровиці побили вікна, був це ясний знак, що краще не привертати на себе увагу. В церкві влаштовували принагідні обрядові програми з приводу Різдва, Великодня та Святого Миколая і Шевченківський вечір.
Багато колишніх активістів пригадувало славні дні колишньої "Коломийки". Коли умови стали кращими і все більше почали цікавитися відновленням праці, щоб потанцювати або заспівати, знайшлися люди, які зробили й перші сміливі кроки для відновлення колишньої активності.
Аж 2003-го року стан нарешті змінився щодо ставлення до національних меншин. Для кожної національної меншості формовано такзвані Національні ради. На початку цього року Микола Ляхович та Ярослав Сем'янів знову гуртують достатнє число дітей, з якими і почалась праця. У міжчасі і Петро Ляховий пропонує, щоб реєструвати Товариство і щоб почалося з постійною працею, на цей раз на твердому грунті.

РЕЄСТРАЦІЯ "КОЛОМИЙКИ"

За ініціативою кількох українських активістів, у Сремській Митровиці зібралися однодумці з метою заснувати і реєструвати українське товариство. Між першими, як засновники, підписалися були Петро Ляхович, Борис Ляхович, Володимир Шевчук, Анна Шевчук, Ярослав Сем'янів, Іван Кривошия, Ярослава Канюга, Микола Ляхович, Йосиф Кравець, о. Стефан Пітка, Еміл Ляхович, Іван Шевчук, Петро Шевчук, Світлана Магєровська, Ярослав Налесник, Іван Мороз, Петро Копистенський, Іван Писанюк, Зоріца Ґашпар і Любка Прікел.
Десятого квітня 2003 року відбулися Установчі збори Товариства з питань плекання української культури "Коломийка". На цих Зборах засвоєно Статут Товариства і з визначеними завданнями в його роботі. Обрано і члени керівних органів, Головою Товариства обрано Петра Ляховича, його заступником Миколу Ляховича, а секретарем став Іван Кривошия.
15-го квітня відділу Секретаріату внутрішніх справ у Сремській Мітровиці передано вимогу для реєстрації Товариства "Коломийка", а вже 19-го квітня відбулися перші позачергові збори, на яких голова привітав присутних і надав слово о. Стефанові урочисто відкрити Збори, бо він у минулих роках найбільш заслужний, що товариство формувалось і реєструвалося. Він підкреслив значення національної культури для збереження української самобутності, для покращання міжнаціональних відносин і моралності життя. Він побажав, щоб членство Товариства жило як одна родина і побажав успіху в праці, В продовженні було мови про співпрацю з іншими українськими товариствами та Українською національною радою. На цих зборах засвоєно і план діяльності Товариства на 2003-ій рік, конкретно по секціях:
Танцювальною секцією керують Микола Ляхович і Ярослав Сем'янів,
Освітньою секцією (навчанна рідної мови), керує Ярослава Канюга,
Науковою секцією (історія українців у С. Мітровиці) керує о. Стефан Пітка,
Секція по збиранні ручних робіт українців і приготування експозицій,
Товариство організує традиційний Український вечір (бал).
Секція українських вишивок,
Збирання і створення української бібліотеки (керівник Йосиф Кравець)
Одне з важливих завдань і організація гастролів українських ансамблів і товариств у Сремській Митровиці, а теж і організування хоча одної поїздки, залежно від можливостей.

БІБЛІОТЕКА

Бібліотека заснована згідно з постановою на Зборах, а нею опікується Йосиф Кравець, який приймає книжки від дародавців, веде евіденцію і буде їх видавати зацікавленим, тому, що Товариство не має відповідного приміщення, бібліотека тимчасово в його домі.

ЧЛЕНСТВО "КОЛОМИЙКИ"

В подальшій роботі керівних органів Товариства вирішено, щоб усі члени мали членські квитки, які дістають при вступанні в Товариство. І як минав час число зацікавлених збільшувалося і за короткий час членами стали і Ярослав Причепа, Еміліян Мельник, Зеновій і Аранка Сем'янів, Марія Шевчук, Ярослав Павлюк, Іван Воринський, Мирослав Ляшкевич, Ярослав і Дарко Ляхович, Софія Писанюк, Галина Кравець, Михайло Рава, Бісерка Суботич, Анна Ляхович, Василь Сем`янів, Михайло і Вера Ільчишин, Ярослав і Марія Ільчишин, Соня Писанюк, Олена Іванович, Ана Капроцька, Владо і Нада Дерень, Славка Капроцька, Марія Балацька, Софія Чорна, Андрій Паньків, Евгеній Душенько, Вера Нінкович та Іван Грегус.
За той самий час уписувалися і діти, не зважаючи уваги чи були активними у якомусь гуртку а уписалися: Олександра і Ева Сем`янів, Олександра і Олександр Ляхович, Олександра Копестенська, Аніта Ляхович, Катарина, Івана і Ніколіна Ванчик, Горан Кривошия, Микола Мороз, Катарина Сем`янів, Данієла Мойсовська, Мілош і Філіп Суботич, Михайло і Данило Писанюк, Іван Гумений, Майда Перич, Касія Кравець, Єлена Нінкович, Ваня Ільчишин, Саня Келячка та Марина і Катарина Канюга...

ЛІТНЯ ШКОЛА

Того ж року, домовлено з о. Петром Овадом, щоб прйняв і наші діти на Літню школу в Приняворі. Товариство організувало поїздку учасників Літньої школи в Приняворі, де два тижні побувало десятеро дітей з Сремської Митровиці і одна дитина з Інджії. Діти на цій Літній школі навчилися досить корисного і повернулися задоволені, окремо щодо набутого знання щодо української національної ідентичності і завдяки тому зразу прилучилися до праці в Товаристві.

Нема коментара:

Постави коментар