недеља, 25. јул 2010.

Монографія "Коломийки" - Загальний вступ

Загальний вступ

За видавця
Петро Ляхович

Редакція
Петро Ляхович
Іван Терлюк

Технічне оформлення
Петро Ляхович

Видавець: Товариство "Коломийка"
Сремська Митровиця




ПОПЕРЕДНЄ СЛОВО

2004 року сповнилося 25 років від того часу, коли невеличка група української молоді, натхненна перебуванням на молодіжних таборуваннях, вирішила зробити і "в своїй хаті" перші кроки на національній ниві. Була це осінь 1979 року, коли молодий ентузіаст Михайло Ляхович, тоді студент Академії мистецтв і новий член танцювального гуртка КМТ ім. Максима Горького з Нового Саду очолив українську молодь Сремської Митровиці та Лачарку, з метою зорганізувати танцювально-музичний гурток. Був це час, коли у Воєводині все українське занепадало або згасало, а ось тут, не визнаючи "об‘єктивні труднощі" - народжувалось і розквітало.
Умов для створення самостійного товариства не було, але наші аматори знайшли притулок і повне розуміння при міському Будинку молоді. І українська молодь все більше й масовіше брaласая до праці, а рівночасно заохочували і старших. І зростав цей наш гурток, якого, за назвою нашого найпопулярнішого танцю, названо "Коломийка". І виріс він до найвищого рівня мистецького виконання українських народних пісень і танців на багатьох фестивалях і оглядах.
На жаль, один з останніх виступів був 1990 року на урочистому відзначенні 100-річчя переселення українців з галицьких просторів до Боснії, після чого праця стала неможливою.
Працю і традиції "Коломийки", на цей раз як Товариства, відновлено з намаганням продовжити перерваний хід вперед.
Ця публікація видається з метою згадати всіх тих, які 25 років тому починали і тих, які сміло продовжують афірмацію краси української культури та збереження своєї національної ідентичності.

Нема коментара:

Постави коментар