четвртак, 19. мај 2011.

День української національної спільноти Р. Сербії


17-го травня 2001 року відбулася Урочиста академія у відзначення Дня української національної спільноти Республіки Сербія. Академія відбулася в театрі ім. Добріца Мілутонович у Сремській Митровиці. Організатором і носієм відзначальної маніфестації є Національна рада української спільноти Р. Сербії і звичайно відбувалася у Новому Саді але цього року забажалося, щоб відзначення відбулося у якомусь другому місті. За місце відбування обрано Сремську Митровицю а організація повірена Товерастві плекання української культури "Коломийка".
Мішана вокальна група товариства "Коломийка"
     Урочиста академія почалася з виконанням хімнів Сербії і України а виконала їх мішана вокальна група товариства "Коломийка".
Катарина Канюга і Василь Дацишин

     Після того на сцену вийшли видучі Катарина Канюга і Василь Дацишин. Вони привітали всіх присутніх та в короткому сказали пару речень про саме значіння відзначення Дня української національної спільноти.
Голова Національної ради Йозо Сапун
     На сцену вийшов голова Національної ради українців Сербії і привітав всіх присутніх і подякував їм що прийшли, щоб разом відсвяткували цей день. Далі перепустив видучим робити свою працю.
Заступниця голови Національної ради Анна Ляхович
     Вони дали слово заступниці голови Національної ради українців Анні Ляхович, щоб прочитала реферат про українську спільноту. Вона у рефераті коротко звістила про українців Сербії, про те як дійшлося до засновання Національної ради, про початок відзначення Дня української національної спільноти і чому взято 17 травень. А далі спімнула всі досягнення української спільноти вік коли про її дбає Національна рада. 
     Видучі привітали всіх значніших гостей, які відгукнулися на запрошення Національної ради прийти на цю урочистість: Браніміра Андрича, заступника крайового секретаря освіти, правління і національних спільнот; радника у Посольстві України Олександра Кириченка, першого секретаря у Посольстві України Юрія Мансветова; Срдяна Козліну, заступника мера Сремської Митровиці; Зорана Міщевича, заступника голови міської ради Сремської Митровиці; Делегацію Національної ради русинів Сербії; о. Зеновія Вовка, пароха грекокатолицької церкви Вознесення Господнього у Сремській Митровиці; Зоріцу Міщевич, директора Установи плекання культури "Срем" і всіх представників українських культурних товариств.
Бранімір Андрич, заступник Крайового
секретара освіти, правління і національних
спільнот АК Воєводини.

     Вітати зі святом Українську спільноту забажав і представник Крайового секретаріяту освіти, правління і національних спільнот, заступник секретара Бранімір Андрич. Він передав привіти українській спільноті від Влади АК Воєводини, від свого секретаріату і від себе особисто.
Д-р Срдян Козліна, заступник мера
Сремської Митровиці
Після нього до присутніх звернувся заступник мера Сремської Митровиці Срдян Козліна передаючи привіт від мера Браніслава Недімовіча і від цілого уряду Сремської Митровиці. Він наголосив, що українці Сремської Митровиці завжди дають про себе позитивні активності і живуть у добрими відносам з іншими народами і національними спільнотами.
Олександр Кириченко, радник
у Посольсві України у Р.Сербії
     Олександр Кириченко, радник у Посольстві України,  передав привіт українській громаді від Міністерства закордоних справ України, від посла Віктора Недопаса і від Посольства України у Србії.


      Голова Національної ради української спільноти Йозо Сапун вручив грамоту Національної ради за особистий внесок у розвеванні української культури у спільноті Надії Воротняк а також і Культурно-мистецькому товаристві ім. Іван Сенюк з Кули.
    Перейшлося на другу частину вечора, культурну програму, у якій представлені всі українські мистецькі товариства із своїми найкращими точками.
      Товариство плекання української культури «Коломийка» засноване як ансамбль 1979 року а оеєстроване як товариство 2003 року. Товариство успішно презентує українські танці, пісні, народні вишивки та рукодільництво, українську кухню, навчання української мови, деклямування, бідліотеку та видавництво книжок. Найзначніші успіхи: перше місце на Фестивалі русинів і українців «Червона рожа» двічі, друге місце на Фестивалі дитячих ансамблів Воєводини. «Коломийка» нагороджена плакетою міста Сремська Митровиця як найуспішніший колектив.
"Коломийка" виконує "Привітний танець"
      Декляматор Филип Пронек, член Культурно-мистецького товариства «Іван Сенюк» з Кули. Він лауреат Крайового огляду Декляматорів в Сечні 2010 та 2011 років та два роки чергово є учасником огляду декляматорів Сербії «Поете народу своєго» у Валєві, деклямуючи українською мовою.
Филип Пронек
      Культурно-мистецьке товариство «Калина» з Інджії засноване 2005 року. Товариство плекає українську культуру через секції: група джерельних пісень, декляматори та співаки солісти.
Вокальна група КМТ "Калина" виконує пісню "А калина не верба"
"Коломийка" виконує "Чабанські ігри"
      Культурно-просвітне товариство «Карпати» з Вербасу засноване 1990 року. Здійснюють плекання української та русиньської культур, звичаїв та мов. В товаристві активності спроводяться в секціях: драмській, оркестровій, співацькій, хорській, танцювальній, літерарній, декляматорській та етнографській. Товариство здійснило безліч виступів у країні та за кордоном.
КПТ "Карпати" виконує "Гопак"
     Українське культурно-мистецьке товариство «Кобзар» з Нового Саду засноване 2005 року. В товаристві діють секції: хорська, співочої групи, дитячої співочої групи та декляматорів.
УКМТ "КОБЗАР", дует Александра Пацюк-Попович і Мая Дрінчіч
виконують "Вже сонце низенько"
     Культурно-мистецьке товариство «Іван Сенюк» з Кули засноване 1981 року. Товариство плекає і розвиває культури та звичаї народів і національностей міє якими і українські в секціях: декляматорській, дитячій хорській, дитячій драмській, танцювальній, інструментальній, співочій, дівочій та групі співаків. На Крайовому огляді фольклору у Новому Бечеї вибороли третє місце. 2010 року група співаків брала участь на 38-му Соборі народньої творчості Сербії в Тополі. Товариство здійснило багато висьупів у країні і за кордоном.
КМТ ім. Івана Сенюка, мішана вокальна група джерельних пісень
виконує "По той бік гора".
"Коломийка" виконує "Українську сюіту"
     З цим танцем закінчилася урочистість. Видучі розпрощалися з гостями, учасниками і глядачами, спімнувши, що перша велика маніфестація української спільноти є Фестиваль української культури "Калина", який відбудеться у червні у Інджії.
     У фоає театру була виложина виставка знімок наших культурних товарист, так що люди іще розглянули виставку а потім подалися до парафіяльного залу грекокатолицької церкви Вознесення Господнього, де на їх чекали свіжі вариники зі сметанкою і ріжні інші перкуси і напої. Вариників наварили жінки і чоловіки, члени етно і вишивальної секцій "Коломийки". Жінки іще надоносили колачів і ця частина урочистості сподобалася всім, так що поспілкували довго у ніч.



Нема коментара:

Постави коментар