понедељак, 23. децембар 2013.

Відбулися Річні збори товариства «Коломийка»

     21. грудня 2013. р. у ПШ ім. Йован Попович, у Сремській Митровиці.
Всі, хто знає про товариство «Коломийка» у Сремській Митровиці і на ширших просторах, вважають, що «Коломийка» одне дуже якісне і успішне товариство. З того факту можна пишатися, але чи це справді так з точки зору самих членів товариства. Деколи потрібно сісти нам самим і поговорити про минулі активності, оцінити їх і подумати чи ми могли щось зробити ще краще. Якщо робили помелки, їх використати як поуку на майбутнє. Чи товариство зможе і далі працювати на тому рівні або може ще краще?



     Члени товариства зібралися у замовлений час у гарному числі у початковій школі ім. Йован Попович. Збори відкрив голова Керівної ради Микола Ляхович і пропонував вибрати робочу раду Зборів. І цей раз головою тої ради обрана Маріца Кадар, яка це добре робила і на попередніх Зборах. Перейшли на дальшу працю а перше обговорили і проголосували протокол з останніх Зборів. По наступній точці а саме про діяльність товариства в минулому часі було найбільше мови. Керівники секцій викладали про діяльність своїх секцій. Микола Ляхович говорив про виступи молодіжного танцювального ансамблю, який успішно презентував українські танці а в тім і саме товариство так багато разів, що не можні почислити. Славка Канюга говорила про навчання української мови у ПШ ім. Йован Попович у Сремській Митровиці і додала, що навчання відбуваються чергово і що учні виступали на Вечорі Тараса Шевченка, на деляматорських оглядах, у рздвяній програмі, у програмі для св. Миколая і приготовлялися для дитячого фестивалю але не брали участь через непогоду.



    Петро Ляхович, керівник групи співаків джерельних пісень, говорив про тривалу працю групи, яка і далі працює на вже всалений спосіб. Група не зменшується а натомість збільшилася членами. Мала досить гарних виступів, а найголовніше брали участь у традиційній групі, яка з представлінням українських традицій добилася до Крайового огляду традицій. Група співаків джерельних пісень була нагороджена грамотою Української Національної ради в 2013. р.
     Богдан Лукач, керівник Мішаної групи співаків говорив про свою групу, яка також постійно працювала і брала участь у багатьох виступах. Група також брала участь у предсавлінні українських традицій на Крайовому огляді.



    Софія Писанюк говорила про вишивальну секцію, яка зараз не так дуже активна але зате етно-секція працює дуже добре. Ця секція виступала багато разів на етно-фестивалях, де була можливість преставити українські страви, рукоділля і вишивки. Етно-секція нещодавно отримла кубок за найсиачнішу солону страву на етно-фестивалі у Лачарку.
     Петро Ляхович у дискусії сповістив збори, що у цьому році нагороджений грамотою Української Національної ради і мистецький керівник «Коломийки» Микола Ляхович, як діяч на полі української культури.



     У дальшій дискусії про діяльність товариства у минулому Микола Ляхович наголосив про нові важливі активності а саме про початок навчання української мови з елементами національної культури у Лачарку. Мову викладають учительки Надія Ляхович і Ева Ляхович. Друга справа є засновання дитячої музичної студії «Горлиці», яку заснувала і керує Надія Ляхович. Ця група записала і випустила компакт-диск з українськими піснями для дітей.
     У обговоренні плану праці на наступний рік не сказано нічого так дуже нового, бо і цей план подібний до попереднього, що означало, що такий план праці вже довго показується як успішний.
     Петро Ляхович у дискусії на цю тему пропонував, щоб було організовано більше літературних вечорів, крім Вечора Тараса Шевченка, у честь Івана Франка і Лесі Українки. Додав, що можна організувати і День матері, як це робиться і у інших осередках. Петро іще звернув увагу членам, що дуже потрібно більше вживати і навчати українську мову, що дуже впливає на збереження індентичності. До того додав, що дуже важливим для українців ходити до церкви, бо це невідємна частина української традиції. Він ще додав, що є група молодих членів, які перейшли через танцювальний ансамбль а тепер не займаються з нічим. Він сказав, що ці молоді могли б організувати гарну музично-вокальну групу, котра могла б часто виступати на наших концертах.



     Було ще організовано вибори для Керівної ради. Ігору Курману і Анні Ляхович вийшов мандат. По пропозиції Керівної ради Збори вибрали на їх місце знову Ігора Курмана і Олександру Ляхович.

     Збори закінчилися у доброму настрої і з бажанням продовжити успішно як це було вже роками.  

Нема коментара:

Постави коментар