четвртак, 8. септембар 2011.

"Коломийка" на Воєводина фесту 2011

Стенд "Коломийки" на Воєводина фесту 2011 р.

     3-го вересня 2011-го року у Новому Саді відбулася маніфестація «Воєводина фест». На цій маніфестації, яка вже традиціонально відбувається на «Штранді», взяло участь і цього року Товариство «Коломийка». Стенд «Коломийки» був розташований на виставчому районі «Штранду» і звиртав увагу численним відвідувачам красою української вишивки, яких руками виробили члени Вишивальної секції «Коломийки». Окрім етно-ексонатів представлена і традиційна українська кухня: вариники, тертюхи та колачі.
     Фетько Канюга зацікавленим відвідувачам розповідав про походження українців, переселених на ці простори а на питання про спеціфікум української вишивки, костюми, традиційні українські страви, дуже охоче відповідали присутні члени «Коломийки» Маріца Кадар, Славка Канюга, Ґордана Кривошия та Анна Ляхович.
     Софія Писанюк – керівник цьої секції вдоволена відгуком жінок, котрі, як і завжди, були готові включитися до виробу вариників та приготовляння колачів для цьої маніфестації. Вона вважає, що такі маніфестації дуже важлеві за збереження традицій та ідентититу одного народу, а ми в «Коломийці»  це здійснюємо успішно вже багато років.
                                                                                                                      Анна Ляхович   

     Дана 03.09.2011. у Новом Саду одржана је манифестација „Војводина фест“. На овој манифестацији која се већ традиционално одржава на Штранду Друштво Коломејка“ је и ове године узело учешће.  Штанд „Коломејке“ био је смештен у изложбеном делу Штранда и привлачио је пажњу бројних посетилаца,  лепотом  украјинског веза- који су ручно израдиле чланице Секције веза „Коломејке“.  Поред  етно поставке представљена  је и традиционална украјинска кухиња, пероге, терћух, колачи.
     Фетко Кањуга је заинтересоване посетиоце упознавао са пореклом украјинаца досељених  на ове просторе,  а на питања везана за специфичности украјинског веза, ношње, традиционална украјинска јела подробно и веома радо одговоре су давале присутне чланице „Коломејке“  Марица Кадар, Славица Кањуга, Гордана Кривошија и Ана Љаховић.           
     Софија Писањук – као руководилац  ове секције задовољна је одзивом жена, које су као и увек биле спремне да се укључе у израду перога и припреме колаче за ову манифестацију. Она сматра да су овакве манифестације веома значајне за очување традиције и идентитета  једног народа ,а ми то у Друштву ,,Коломејка,, радимо успешно већ дужи низ година.
                                                                                                                                     Ана Љаховић

Нема коментара:

Постави коментар