недеља, 28. новембар 2010.

Дві різні маніфестації

Служба Божа за жертви Голодомору

     Між українцями України і цілого світу вже роками остання субота в листопаді призначена для вшанування пам’яті жертвам Голодомору 1932-33 років. Апостольський Екзарх для грекокатоликів Сербії кир Георгіє Джуджар заповів, щоб у всіх грекокатолицьких парафіях того дня були відслужені пропам’ятні Богослужіння. У парафії Вознесення Господнього у Сремській Митровиці Службу Божу замовлено і з боку Товариства плекання української культури «Коломийка». У п’ятницю, 26 листопада Службу Божу служив домашній парох о. Зеновій Вовк з присутністю більшого числа членів товариства «Коломийка». Це так вийшло, щоб у одному дні не відбувалися дві зовсім різні події, бо вже досить раніше був відзначений термін відбування Вечорі української музики – Бал у суботу 27 листопада. Так доказано, що у товаристві «Коломийка» сприймаються серйозно всі акції прийняті у світському українстві пов’язіні з віддаванням пошани невинним жертвам Голодомору 1932-33 років у Україні. 
*** 

Вечір української музики – Бал 2010

           Відколи «Коломийка» реєстрована товариством плекання української культури кожного року організуються вечорі української музики – Балі. Тому,  щоб організувати один Бал потрібно вложити досить труду і праці а також тяжко дістати відповідний зал, до організації приступається кілька місяців раніше.
       Організаційна рада Вечорі української музики – Бал дуже добре приготовила цьогорічний Бал, тільки що вийшло, що не могло дістатися відповідний зал у іншу суботу а тільки 27 листопада.
       Цього року по перший раз змінено місце відбування Вечорі української музики. Для цього дістався новий святочний зал «Білий ангел». Зал справді прикрасний і просторий, гарно прибраний і прикрашений. 

Людей зібралося понад двісті зі всіх сторін. Вечір розпочато з маленькою культурною програмою, яку наявили видучі Олександра Ляхович і Фетько Канюга. Вони росповіли про традицію організовання таких вечорів у українців а так само і в Сремській Митровиці. Цього разу була також зміна, що на початку вечора культурну програму не представляли старші танцювальні ансамблі і вокальні групи а початківці, діти котрі щойно вчаться перших кроків українських танців і перших україських слів у початковій школі. З цими дітьми працює учителька українсько мови Славка Канюга і вона їх приготовила для участі на І Фестивалі української дитячої творчості «Веселка», який кілька днів тому відбувся в Кулі. Організатор Балу забажав показати цих дітей і їхню програму домашнім глядачам і прибувшим гостям.

    Діти прибрані у українські костюми деклямували, співали і танцювали і своєю дитячою красою та солодкістю захопили всіх присутніх і за це були нагороджуванні грімкими оплесками.

     Голова Товариства «Коломийка» Анна Ляхович привітала всіх присутніх а окремо   заступника голови міської скупштини п. Зорана Міщевича, директора установи плекання культури «Срем» п-і Зоріцу Міщевич, заступника мера міста п. Срдяна Козліна, директора Центру культури "Сірміумарт" п. Йосипа Новотні, п. Михайла Семенюка з Славонського Броду, домашнього пароха о. Зеновія Вовка, представників інших українських товариств, гостей з других міст і всіх присутніх. Вона всім побажала приємного вечора і гарної забави.

   Забава справді була гарною, співалися українські пісні і танцювалися популярні українські танці, було і сербських, які також добре сприймаються на таких забавах. Щоб це було справді так постарався оркестр з Кули, яким керує Іван Ліщишин.

Своє уміння показали і старші танцюристи у перетанцьовуванні а їм не здавалися і наймолодші танцюристи. Іще організовані спільні забави лоторея і «танець серця». По перший раз влаштовано іще одну гру яку не знаємо як назвати але була дуже цікавою і забавню.
     На кіці вечора всі були вдоволені, і гості і домашні і це потверджує, що такі вечорі вже мають чим  більше число чергових відвідувачів. Вечір української музики – Бал стає невід’ємною частиною плекання української культури і збереженні національної свідомості.  

2 коментара:

  1. Zahvaljujem se na prelijepoj i veseloj zabavi.
    Veoma me raduju susreti s ukrajincima iz Sremske Mitrovice jer se zajedničkim druženjem bolje upoznajemo i međusobno pomažemo u cilju nastavka održavanje tradicije ukrajinca na području naših država.
    Uredniku ove int.stranice želim puno dobrog zdravlja, uspijeha i intuzijazma na polju ukrajinstva.
    Ukrajinci Brodsko-posavske oblasti vam se dive i daju vam podršku u daljem radu.
    Mihajlo Semenjuk-Slavonski Brod

    ОдговориИзбриши
  2. ,, ZABAVA,, je odradila svoj posao, bal uspeo,ako su posetioci zadovoljni a cini se da jesu.
    svaki novi susret je dobar i koristan.
    pozdrav svima koji su bili na balu i hvala svima koji su ucestvovali u organizaciji ,,veceri ukrajinske muzike,,

    emil ljahovic,clan org.odbora te veceri,sr.mitrovica

    ОдговориИзбриши