уторак, 14. септембар 2010.

2010 рік - Воєводина фест 2010

Войводина фест на Штранді


На тому самому місці, де раніше відбувався Фестиваль страв і музики, у організації Американської демократичної асоціяції, знова відбувається етно-фестиваль під назвою «Войводина фест» а організацію перебрало «Градско зеленіло» Нового Саду, туристичні організації Воєводини і міста Новий Сад та «Покрет горана». Фестиваль відбувся 4 вересня 2010 року на Штранді, на березі ріки Дунай.

Туристично забавна маніфестація «Войводина фест», якою презентується багатство різноманітності, мултикултуральність і потенціяли Краю, зібралося на новосадському Штранді біля 150 учасників (товариств і організацій) і більше 10 тисяч присутніх глядачів.

На широкому просторі між центральним простором, дунайською пляжою та «Мостом слободи» виступили майстри кулінарського уміння, старих ремесел і новіших рукотворів, як і численні культурно-мистецькі товариства і ансамблі, які влаштували багату програму і надзвичайну забаву для гостей. (www.rtv.rs)

В Товаристві плекання української культури «Коломийка» увійшло у праксу відгукатися на запрошення на такі етно-фестивалі. Етно і вишивальна секція приймели на себе той обов’язок приготовляти потрібні страви і вишивки. Нещодавно брали участь на такому фестивалі у Сремських Карловцях а до цього 1. Воєводина фест приготовлялися з окремою увагою.

Софія Писанюк, керівник Вишивальної секції, старається про всі підготовки потрібних матеріялів для кухні, їй помагають численні жінки і чоловіки, члени товариства а найбільша поміч від її мужа Івана. Вона нам розповіла: - Ми вже у п’ятницю приготовили бараболю, муку і інші матеріяли в нас дома а потім пішли до церковного залу нашої церкви. Там зібралося багато наших жінок і чоловіків. Жінки в залі ліпили вариники а чоловіки їх варили у котлі. Вже цей процес гарний сам собою, бо тут спілкуємо між собою, жартуємо, співаємо, розмовляємо. А завтра на день фестивалю я і Іван встаємо роно у досвіта, навтжуємо страви до машини і з нами іще дехто з членів і прямуємо до міста фестивалю. Вже о 8 годині рано ми розташували наш штанд на Штранді у Новому Саді. Ми прикрасили наш штанд вишивками, книжками і потрібні начення для розподілювання страв. Ми від страв приготовили наші вариники, тертюхи, завиванці і ріжних колачів. Все це продавали а найбільший пошук був за вариниками і тертюхами. У Новому Саді люди знають про наші вариники і тому їх люблять їсти.

Пізніше, коли приїхав автобус з нашими танцюристами і співаками і коли прийшов час виступати, я і ще диякі жінки пішли співати на сцену. Група співаків джерельних пісень відспівали пісні «Ой, там коло моста» і «І шумить і гуде» у супроводі Стефана Сімянова з акордионом. Коли вернулися, кажуть нам, була якась комісія, пробувала наші страви і проголосила наш тертюх за найсмачніший укус фестивалю. У нас настала велика рідість, сльози потекли самі собою а дівчата аж верешчали від радости. Організатори запросили Славку Канюга на сцену щоб наділити її першою нагородою, чеком на 500 єврів. Після виголошення найсмачнішої страви створився такий виликий натиск на наш штанд і ми всі страви розпродали за кілька хвилин.-

Тут додаємо, що тертюхи приготовляла Славка Канюга і їй припадає найбільша похвала тому, що зуміла їх так добре приготовити, що і представники «Opportunity Banke a d Nivi Sad» банку з Нового Саду проголосили їх за найсмачніший укус фестивалю. Отримані гроші використаюься на активності Товариства «Коломийка».

І Славка Канюга сказала кілька слів про цей успіх: - 4. вересня 2010 року у місті Новий Сад на Штранді було проведено фестиваль Воєводина фест – етно фестиваль страв і музики. Організатор фестивалю «Градско зеленіло» міста Новий Сад і туристичні організації міста Новий Сад і Воєводини. Товариство «Коломийка» представило танці, джерельну групу співаків, етнічний штанд і представив українську кухню - пироги, тертюх, штрудель, балабушки .....

Новизна в порівнянні з попередніми фестивалями, як організатор передбачив нагороду за найсмічнішу страву. Ми змагалися з нашими пирогами і тертюхом. Серед великого числа учасників журі вирішило, що перший приз і звання «найсмачніша страва» Воєводина фесту 2010 отримує наш тертюх.



Нема коментара:

Постави коментар