четвртак, 15. децембар 2011.

Сремська Митровиця - Тернопіль


Ініціятива  і  старання  почали  давати  перші  результати

     Вже більше року тривало намагання пов’язати міста Сремську Митровицю та Тернопіль. Ініціятиву для того порушила українська громада Сремської Митровиці а давав згоду і підримував міський уряд Сремської Митровиці. Від української громади та Товариства плекання української культури «Коломийка» цими активностями займався Петро Ляхович а з боку міського уряду заступник Мера міста п. Срдян Козліна.
     В тому часі проведено кілька зустрічей з представниками Посольства України у Сербії, дописувалися з членами Тернопільського міського уряду, більш разів велася розмова по телефон. Навіть була пропозіція, що делегація Сремської Митровиці може бути прийнятою до Тернополя, пізніше навіть було конкретне запрошення Тернопільської міської ради прийти на свято Дні Тернополя у серпні, але невікладні справи і обов’язки заступника мера Сремської Митровиці зустрічі не здійснено.
     Бажання цю ініціятиву довести до успіху продовжилося але вже не знали що далі робити. Іще спробували знову звирнутися до Посольства України за поміччю. Посол України п. Віктор Недопас з того приводу прийняв п. Срдяна Козліну та Петра Ляховича у Посольстві України у Білгороді. На тій зустрічі Посол п. Віктор Недопас обіцяв контактувати Тернопільську міску раду і спробувати домовити прийом делегації Сремської Митровиці у Тернопілі. Іще сказано, що можна використати нову вигоду у перетенні українського кордону, тобто, від 8 грудня набрала чинності угода між Р. Сербія та Р. Україна про безвізовий режим.
    Ця остання ініціятива і поміч Посольства України дали результати, так що домовлено, що делегація м. Сремська Митровиця буде прийнята до Тернополю 12 грудня а 13 грудня буде прийнята з боку Мера Тернополя п. Сергія Надала.
     Делегація Сремської  Митровиці у складі Заступника Мера п. Срдяна Козліна та представника української громади Петра Ляховича вирушила у далеку дорогу 12 грудня перед світанком а до Тернополя прибули у восьмій годині вечером. Делегація осіла у готелі бізніс-класу «Тернопіль» а старання про гостей перевз’яли на себе п. Іван Хімейчук – начальник відділу міжнародного співробітництва та Ірина Табачинська – головний спеціаліст відділу міжнародного співробітництва.
     Вже під час вечері сказано досить гарних вражень між делегатими Сремської Митровиці та членами Тернопільської міської ради. Крім вже згаданих на вечері іще були п. Леонід Бицюра – заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів та Юрій Дейнека – начальник управління економіки, промесловості та праці. Під час вечері сказано багато сподівань, що ця зустріч у Тернополі дасть добрі результати і розпочне нову сторінку у зв’язках і співпрацю між двома містами.
      Наступного дня делегацію Сремської Митровиці перше повели відвідати Дитячий медичний садочок. Там гостям показали як працюється з дітьми передшкільного віку, як добре дбається про освіту дітей. Щоб діти були фізично здорові їм влаштовуються уроки плавання кілька разів на тиждень у басейні, який знаходиться у будинку. Діректор школи розказала про самий садочок а гості додали, що і у Сремській Митровиці також працює школа для дітей з окремеми потребами. У майбутньому можливим буде розмінюватися досвідом у праці у таких школах і садочках.
     Наступна і більш важлива подія була прийняття делегації Головою Тернополя п. Сергієм Надалом. Делегацію Сремської Митровиці прийняв у міській Мерії Голова п. Сергій Надал а також були присутні п. Леонід Бицюра та п. Іван Хімейчук. Зустріч почалася гарним привітом та висловлюванням добрих намірів про розпочинання зв’язків та співпраці між двома містами та у майбутньому довело до укладання побратимства.
     Обі зацікавлені сторони презентували можливості своїх міст на всіх полях на яких могла б розвиватися і спроводитися співпраця. Пан Срдян Козліна вручив Голові Тернополя п. Сергію Надалу лист з привітами і добрими намірами написаний Головою Сремської Митровиці п. Браніславом Недімович:
     Надзвичайно мене веселить, що делегація Міста Сремська Митровиця перебуватиме у Вашиму Місті Тернопіль згідно з Вашим запрошенням з 12. по 14. грудня 2011. року.
     Ініціятиву за започаткування цієї співпраці порушила українська громада, яка проживає у Сремській Митровиці, і яка є чисельна, бажаючи міцніше пов’язатися з країною з якої походять, і ми повністю цю ініціятиву підтримуємо, бо Сремська Митровиця багатонаціональний осередок і бажає всім своїм громадянам дати можлевість розвивати свою культуру, свою індентичність та свою індивідуальність. 
      Ми сподіємося, що цей візит нашої делегації Вашому Місті буде тільки першим кроком у досягненні багато більшого співробітництва в економічній, торговельній, культурній та будь-яких інших областях на численні вигоди та вдоволення обом сторонам.
     Голова Тернополя п. Сергій Надал вручив п. Срдяну Козліна лист для Голови Сремської Митровиці п. Браніслава Недімовича:
     «З великою приємністю висловлюємо Вам вдячність за ініціативу започаткування партнерської співпраці між громадами міст Тернополя та Сремської Митровиці, ініціятиву Товарисчтвом плекання української культури «Коломийка».
     Віримо, що співробітництво, яке започатковується сьогодні, переросте у тривалі жружні стосунки між нашими містами та взаємодоповнить та збагатить їх розвиток, зокрема у сферах культури, освіти, науки, охорони здоров’я, в економічній сфері тощо. З цією метою передаємо Вам узгоджений Протокол про наміри побратимства.
     Ми особливо вдячні Вам за підтримку української громади та культури, що надзвичайно важливим для розвитку українства та містком, який допоможе знайти порозуміння, розвинути дружбу, плідну співпрацю між нашими громадами.»  
     Вони між собою іще розмінялися подарунками та сувенірами.
      Член делегації Сремської Митровиці і представник Товариства плекання української культури „Коломийка“ та української громади Сремської Митровиці також передав Голові Тернополя п. Сергію Надалу привітний лист Голови Товариства „Коломийка“ Миколи Ляховича:
     „Шановні Господа, ми з великою радістю сприйняли вістку, що Ви запросили до Вашого Міста Тернопіль делегацію Міста Сремська Митровиця та української громади м. Сремська Митровиця.
     Члени та керівники Товариства плекання української культури „Коломийка“ висловлюють Вам щиру подяку та передають дружній привіт.
     Сподіємося, що зустріч нашої делегації з Вами розпочне дружні відносини та співробітництво на плані культури, освіти та розвиванні українства.
     Бажаємо Вам успіхів на всіх полях Вашої праці і успіхів у подальших активностях! Сремська Митровиця, 10 грудня 2011 року.
     Товариство плекання української культури „Коломийка“ та голова Товариства Микола Ляхович.“
     Петро Ляхович іще передав п. Сергію Надалу кілька книжок виданих Товариством „Коломийка“ та кілька номерів газети „Рідне Слово“.

     Пізніше Петру Ляховичу передано зворотнього листа від п. Сергія Надала для голови Товариства „Коломийка“ Миколи Ляховича:
     „Шановний пане Голово, шановне товариство, висловлюємо Вам палке вітання громади міста Тернополя та захоплення Вашою натхненною працею, що поширює дух українства, культуру та традиції. Для нас було надзвичайно приємно довідатися зі слів представника товариства, пана Петра Ляховича, про Ваш великий вклад щодо популяризації української держави в Сербії.
     Разом з тим , ми вітаємо бачення керівництва Сремської Митровиці щодо підтримки української громади як у Сремській Митровиці, так і в інших регіонах Сербії. Одночасно, хочемо повідомити, що спільно з владою Вашого міста започатковуємо взаємовигідне співробітництво, яке за Вашої підтримки переросте в тривалу партнерську співпрацю. Саме в рамках такої взаємодії бачимо можливість для налагодження тісного контакту Тернопільської громади з українцями в Сербії.
     Ще раз прийміть наш низький уклін та побажання всіляких успіхів, добра та процвітання Вашим родинам! З пошаною, Міський голова Тернополя, Сергій Надал.“    
     Після тої важливої зустрічі делегацію Сремської Митровиці повели до Української гімназії. В ній пан діректор розповів про гімназію, про учнів, які в ній научаються та показав більше навчальних кабінетів. Гості також розповіли, що й в Сремській Митровиці існує гімназія з довгою традицією.
Делегація в Українській гімназії

     Програма приготована для делегації Сремської Митровиці була досить насичиною, так що зараз після відвідин гімназії повели їх до музичної школи. Пані діректор розповіла про засновання, традицію та численні успіхи учнів на різних конкурсах
. Частину з тих успішних виконань представили найкращі учні. І знову знайшлися спільні точки бо і Сремська Митровиця має початкову і середню музичні школи.
В музичній школі.
Програма в музичній школі


     По обіді делегацію з Сремської Митровиці повели іще подивитися на футбольний стадіон, який ремонтується для «Євро 2012» - чемпіонат Європи з футболу. Залишилося часу іще піти до салону меблів, які виробляються у тернопільській фабриці меблів.

     На кінці делегації влаштовано пращальну вечеру, на якій був Голова Тернополя Сергій Надал з найблищими співробітниками. Під час вечері багато розмовлялося про Тернопіль та Сремську Митровицю, розмінювалися досвідами по ріжних сферах життя у оба міста. Підносилися чарки і віталося початок нав’язування співпраці і дружніх відносин. Коли остаточно розходилися, голова Тернополя іще раз подякував делегації Сремської Митровиці, що далися в таку далеку дорогу шукати нових друзів, а потверджено, що їх і знайшли. Сергій Надал просив передати привіт голові Сремської Митровиці Браніславу Недімовичу та привітати громаду Сремської Митровиці.
     Пан Срдян Козліна та Петро Ляхович любувалися красою Тернополя, його парками, хоч не були зеленими, численними пам’ятниками, красою озера, хоч і його скривав туман. Найбільше вразила їх любязність і сердечність, з якою були прийняті і зустріли у тернополян і міської влади.
      Боже допоможе, щоб новонастала дружба росла і виросла у плідну і щиру співпрацю між Тенополем та Сремською Митровицею. 





Нема коментара:

Постави коментар